DAHA İYİ BİR DÜNYA İÇİN DAHA İYİ BİR SOSYAL MEDYA
Coğrafi ve fiziki sınırları ortadan kaldırarak tüm dünyayı ortak bir platformda buluşturan sosyal medyanın, kullanıcıları tarafından tasdiklenmiş ortak bir etik kurallar listesi bulunmuyor ama hem insanlık değerleri açısından bakıldığında hem de profesyonel olmak adına, kullanırken mutlaka dikkat edilmesi gereken hususları var. Ve işte onlardan birkaçı…
Teknolojinin gelişmesiyle hayatımıza giren bu mecralar da tıpkı diğer sosyal alanlar gibi, ancak insanın insana, ama her şeyden önce kendine saygı duymasıyla anlamlı hale gelebilir. Kimle iletişim kurulursa kurulsun kullanılan ifadelerde üsluba özellikle özen gösterilmelidir.
Dijital iletişim araçlarını kullanarak insanlara zarar vermeye çalışmak siber zorbalık türlerinden biridir. Kişiyi kasten rahatsız eden, kötü davranan, alay eden siber zorbaları cevapsız bırakmak, engellemek ve şikâyet ederek bildirmek en doğru tavır olacaktır.
Sosyal medyanın dürüst bir platform olduğundan söz edebilmek için önce kendimizi test etmeliyiz. Bilgi paylaşırken titiz davranıp doğruluğunu araştırma çabasına giriyor muyuz, yoksa teyide muhtaç bilgileri önemsemeden dolaşıma mı sokuyoruz gibi soruların cevabı oldukça önemli.
Aslında herhangi bir bilgiyi, görseli, düşünceyi paylaşmak başlı başına değer vermek demektir. Paylaştığımız bilginin hatalı ve yanlış olduğunu fark ettiğimizde en doğru tavır, hatayı/yanlışı vurgulayıp, doğrusunu ifade eden yeni bir paylaşım yapmak olacaktır.
Bütün sosyal alanlarda özel hayatın gizliliği ve korunması temel insan haklarından biridir. Sosyal medyada da kişilerin özel hayatını izinsiz paylaşmak, kimliğini, fotoğrafını kullanarak zarar verici eylemlerde bulunmak etik davranışların tamamen dışındadır.
Herhangi bir bilgi ve belge kendi arşivinden değil de alıntı yaparak kullanılıyorsa mutlaka haber, bilgi ya da görselin kaynağı belirtilmelidir. Böylece hem emek sahibi işaret edilerek hakkı teslim edilmiş olur, hem de konuyla ilgili bir sorunda kaynak referans gösterilebilir.
Dünya için kullanılan küresel köy tanımı hiç bu kadar karşılığını bulmamıştı. Sosyal medya her cinsiyetten, her etnik kökenden, her inanç grubundan insanların bulunduğu ortak bir alan. Paylaşımı göndermeden önce bu bilinçte olmak, başkasının özgürlük alanına müdahale sayılabilecek gönderilerden kaçınmak etik olandır.
1,282 okunma